De ce oamenii înșeală: Vezi ce explicație a dat un piholog

 De ce oamenii înșeală: Vezi ce explicație a dat un piholog

Când se căsătoresc, oamenii își jură/promit fidelitate…”până moartea ne va despărți”. Totuși nu tot timpul asta se și întâmplă așa. Uneori se întâmplă să apară un altul/alta care va duce sau nu la despărțire, dar cu siguranță va produce un efect exploziv în cuplu.

Psiholoaga și psihoterapeutul Sanda Diviricean explică motivele infidelității în culplu.

Sanda Diviricean spune că: „Prima întrebare/reacție este “Cum a putut să facă asta?”. Când este vorba despre un cuplu în care demult nu mai există sentimente, răspunsul oarecum e clar. Chiar dacă unul din parteneri va întreba din adâncul sufletului său rănit: “ Dar copiii/ casa/ anii/ rudele/ amintirile oare nu au contat pentru tine?!” Și va susține că pentru el nu este clar de ce s-a procedat așa. Dar haideți să clarificăm atât situația aceasta cât și situațiile când partenerul înșeală chiar dacă există sentimente, înțelegere și în cuplu parcă totul este bine.

Atât în primul caz cât și în al doilea, cel înșelat se va simți rănit, va întreba și se va întreba “ce este în neregulă cu mine, de ce am fost înșelat/ă? Cu ce este el/ea mai bun/a decât mine?”

Trădarea/înșelarea nu este niciodată despre tine (cel înșelat), este despre cel care face asta.

Pentru cel care înșeală acesta nu este un act de trădare ( în prima fază cel puțin), este despre aventură, un secret, o emoție nouă/proaspătă, o ieșire din rutină, o conexiune.

Pentru cel înșelat este o dramă, o zguduitură, o zdruncinare a tot în ce a crezut ca este viața lui până acum, o dezamăgire profundă.

Dar nimeni nu poate intra în capul sau sufletul altui om, chiar dacă e vorba de cel mai apropiat om. Iar acolo sunt atâtea drumuri, cărări și cărărușe. Deseori acolo este un copil trădat care nu mai crede că cineva îl poate iubi necondiționat, pot fi mai multe complexe din copilărie, frica de abandon și alte frici, fugă de realitate, o inimă împietrită care caută să mai simtă ceva, să simtă din nou că viața curge prin ea. Oricare ar fi motivul, oamenii caută o relație sau o conexiune oricât de scurtă pentru a simți că trăiesc.

Altul aduce ceva nou în viața ta și tu crezi că acest nou îți poate umple golurile și rănile vechi. Și pentru că nu știi cum să faci față singur, pentru că partenerul tău “nu a reușit” să te facă suficient de viu și fericit, cauți să găsești un altul care ar face-o, chiar și pentru câteva minute, zile, luni sau ani.

Acesta este unul din motivele psihologice pentru care oamenii comit adulter. Cuplul poate să se separe sau poate să-și ofere o nouă șansă, să treacă la o nouă etapă, să deschidă subiecte nevorbite niciodată, să-și cunoască partenerul din altă perspectivă. Se pot face multe dacă există dorință și deschidere din parte ambilor parteneri”, a menșionat pe pagina ei de Instagram.

Citește și