„Dedovșină, batjocură și abuz”: O petiție pentru a anula serviciul militar obligatoriu, după ce un soldat gay a denunțat hărțuiri

 „Dedovșină, batjocură și abuz”: O petiție pentru a anula serviciul militar obligatoriu, după ce un soldat gay a denunțat hărțuiri

O petiție pentru a anula serviciul militar obligatoriu a fost lansată, după ce cazul soldatului gay care a fost hărțuit și batjocorit în armată, a ajuns pe masa Procuraturii. Potrivit Ministerului Apărării, care a efectuat o anchetă, nu au fost depistate dovezi că tânărul a fost supus maltratării și s-a stabilit că iubitul său ar fi minor, scrie SHOK.md.

În acest sens,  vloggerul Ion Andronache a scris într-o postare pe facebook despre batjocura din cadrul Armatei Naționale și a descris condițiile de trai din cazarme, relatează UNIMEDIA.

„Fiecare tânăr băiat în Republica Moldova după ce împlinește 18 ani și își termină studiile este obligat să facă armată. Sunt câteva excepții care amână încorporarea în serviciul militar, dar ele sunt puține. Chiar și tinerii căsătoriți sunt obligați să facă armată dacă nu au încă copii. Dacă tinerii refuză, pot fi încarcerați. Unii din ei sunt pur și simplu răpiți de acasă. Pe mine tot m-au căutat de vreo câteva ori. Mă simțeam ca un infractor,

Îndată ce ajung acolo ei trec printr-o umilință totală. De la condițiile de trai din cazarme, dedovșină, hărțuire, batjocură și abuz din partea superiorilor, până la interzicerea contactului fizic cu familia. Stau soții, părinți, prietene, frați și surori după gard printre gratii pentru a-i vedea și a le transmite câte ceva de acasă. Priveliște exact ca în închisori”, a scris Ion Andronache.

Totodată, activistul menționează că serviciul militar într-o țară ca Republica Moldova, în secolul 21, trebuie să fie voluntară „ Armata trebuie să fie profesionistă. Soldatul trebuie să aibă salariu și din proprie dorință să aplice pentru acest job. Semnați această petiție.”

Activista civică Angelica Frolov, anunță că ministerul Apărării a venit cu răspuns pe cazul tânărului gay, hărțuit în armată. Aceasta a relatat că „ministerul nu a depistat dovezi de hărțuiri, tratament inuman, violență fizică, verbală și psihologică”

Președinta țării, Maia Sandu, care este și comandant suprem al forțelor armate va aborda cazul soldatului care a refuzat să revină în Armată, fiind hărțuit pentru că este de orientare sexuală netradițională. Președinția spune că astfel de comportament discriminator este inacceptabil. Declarația a fost făcute anterior în cadrul unei conferințe de presă.

Militarul din Armata Națională ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este gay. Tânărul a declarat pe o rețea de socializare că la data de 10 noiembrie trebuia să se prezinte în unitatea militară, din concediu, lucru pe care refuză să-l facă.  Acesta a spus că  își asumă toată responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Solicitat să vină cu o reacție pentru SHOK.md, Ministerul Apărării ne-a comunicat că a creată o comisie pentru a investiga cazul tânărului și precizează că nu tolerează discriminarea.

Citește și