Diamantul negru „Enigma”, vechi de 1 miliard de ani și care ar putea proveni din spațiu, este scos la vânzare

 Diamantul negru „Enigma”, vechi de 1 miliard de ani și care ar putea proveni din spațiu, este scos la vânzare

Un diamant negru vechi de 1 miliard de ani, despre care se crede că a venit din spațiu, urmează să fie scos la licitație, scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Diamantul „Enigma” este considerat a fi cel mai mare diamant tăiat de pe Pământ și este posibil să se fi format în urma unui impact meteoric.

„Enigma” are 555,55 carate, fiind considerat extrem de greu pentru un diamant – are aproximativ greutatea unei banane.

Piatra prețioasă rară ar putea atrage oferte de peste 4,4 milioane de lire sterline (6 milioane de dolari) la licitația online organizată de Sotheby în Londra, care urmează să se încheie săptămâna viitoare.

„Enigma” este un carbonado (diamant negru), una dintre cele mai dure forme de diamant natural. Diamantele negre au de obicei o vechime între 2,6 și 3,2 miliarde de ani – cu mult timp înainte de apariția dinozaurilor. Planeta Pământ ar avea o vechime de aproximativ 4,65 miliarde de ani.

Pietrele carbonado sunt extrem de rare și au fost descoperite până acum doar în Brazilia și Republica Centrafricană. Deoarece conțin osbornit, un mineral găsit doar în meteoriți, se crede că diamantele negre provin din spațiu. Cu toate acestea, originile pietrelor prețioase sunt învăluite în mister.

Aaron Celestian, geolog la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles, spune că „este posibil ca pietrele carbonado să se fi format foarte adânc în interiorul Pământului”. „Există ipoteze care sugerează că s-au format în locurile unde asteroizi de mari dimensiuni au căzut pe Pământ”, a declarat Celestian pentru Reuters. O altă ipoteză des întâlnită este că diamantele negre s-ar fi format în spațiul cosmic, apoi au căzut pe Pământ.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și