Doliu în lumea artei: Valentina Rusu-Ciobanu s-a stins din viață la 4 zile după ce a împlinit 101 ani

 Doliu în lumea artei: Valentina Rusu-Ciobanu s-a stins din viață la 4 zile după ce a împlinit 101 ani

Artista Valentina Rusu-Ciobanu s-a stins din viață la vârsta de 101 ani. Anunțul a fost făcut de către Angela Brașoveanu, consiliera președintei în domeniul culturii, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„De astăzi, fotoliul Artistei rămâne gol. Un mare gol rămâne și în pictura noastră naționala. Drum lin, inegalabilă Valentina Rusu-Ciobanu, Va mulțumim ca ati ales sa trăiți aici acest veac”, a scris Angela Brașoveanu pe Facebook.

Artista Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit joi, 28 octombrie, 101 de ani. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la final de ședință i-a adus un omagiu, iar deputații în picioare au aplaudat pentru ea.

Cu un mesaj de felicitare a venit și președinta Maia Sandu.

„Gânduri bune și urări de întremare doamnei Valentina Rusu-Ciobanu, care împlinește azi 101 ani. Artista a traversat epocile cu multă seninătate și ne-a arătat cum poți trece cu limpezime prin vremuri tulburi. La mulți ani!”, a scris Sandu.

Valentina Rusu-Ciobanu este o artistă plastică basarabeană, a cărei creație se remarcă atât prin mijloacele expresive, considerate de critici neconvenționale, inovatoare, cât și printr-o profundă notă poetică. Conform aprecierii comentatoarei S. Boberanga, pictura Valentinei Rusu-Ciobanu este o simbioză de „realism poetic” și „spirit original”, iar după părerea criticului Vladimir Bulat, stilul pentru care a optat pictorița putea fi „citit”, în perioada regimului sovietic totalitar, ca o „subversiune sublimată”, risc pe care Valentina Rusu-Ciobanu și l-a asumat.