Doliu în lumea medicală: S-a stins din viață Iraida Iacovleva, specialistă în anatomie patologică și oncologie

 Doliu în lumea medicală: S-a stins din viață Iraida Iacovleva, specialistă în anatomie patologică și oncologie

S-a stins din viață Iraida Iacovleva, specialistă în anatomie patologică și oncologie din Rusia stabilită în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat reprezentanții Institutului Mamei și Copilului, pe pagina de Facebook, scrie SHOK.md cu referire la unimedia.

„Administrația și colectivul IMSP Institutul Mamei și Copilului își exprimă cu nespusă tristețe și durere, regretul profund față de trecerea în neființă a doamnei profesor universitar, Iraida Iacovleva, doctor habilitat în medicină, cercetător științific coordonator, cu o experiență de aproape 70 de ani în domeniul medical.

O persoană și un savant desăvârșit ce a activat cu dedicație, profesionalism și responsabilitate în domeniul Patomorfologiei Tumorilor Umane din Republica Moldova. Direcția principală de cercetare științifică s-a bazat pe studiul histo și morfogenezei proceselor precanceroase și a tumorilor tractului genital feminin. Ca rezultat al multor ani de cercetare, ea a creat o clasificare originală a proceselor de fundal ale cancerului, precancer și al cancerului de col uterin. În aceste clipe de tristețe și grea încercare, suntem alături de familie și le transmitem sincerele noastre condoleanțe. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se arată în mesajul de adio.

Iraida Iacovleva a absolvit Institutul de Medicină nr. 2 din Moscova. În anii 1948–1963 a lucrat în calitate de asistentă și docent la catedra de anatomie patologică a Institutului de Medicină din Chișinău, azi Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova.

Ulterior, până în 1990, a fost șef de laborator patomorfologie la Institutul de Oncologie din Chișinău. Din 1990. colaborator științific principal la aceeași instituție. Din 1965, doctor habilitat în medicină, iar din 1967 profesor universitar. A fost membră a Societății Oncologilor din Moldova și membră de onoare a Societății de Anatomie Patologică din România.

Iraida Iacovleva a publicat peste 150 de lucrări de profil. A contribuit la cercetarea epiteliului colului uterin în raport cu vârsta, evidențierea de noi forme de neoplazii metaplastice din colul uterin, descrierea deosebirilor metastructurale ale epiteliilor pavimentoase autentice și metaplastice ale colului uterin etc.

A fost distinsă cu distincțiile sovietice Savant Emerit al RSSM (1967) și Ordinul Steagul Roșu (1971). În 2000, a fost decorată cu Orinul Gloria Munciide către Președintele Petru Lucinschi, iar în 2016 a fost menționată cu Medalia jubiliară a Academiei de Științe a Moldovei.

Maria Palade

https://shok.md/