(VIDEO) Dragoș Galbur vine cu o reacție la discursul Nataliei Morari cu un jurnalist rus: „Casa Mare este o carte de vizită a familie și nici într-un caz pentru invadatori”

 (VIDEO) Dragoș Galbur vine cu o reacție la discursul Nataliei Morari cu un jurnalist rus: „Casa Mare este o carte de vizită a familie și nici într-un caz pentru invadatori”

Dragoș Galbur a publicat pe pagina sa de Facebook , o parte din micul interviu a Nataliei Morari cu un jurnalist rus. „Realmente Casa Mare este o carte de vizită a familiei, un simbol, un barometru al stării sociale, al timpurilor şi vârstei deţinătorilor ei. Un colţişor al sufletului, în care omul păstrează tot ce are el mai curat şi nobil. Și nici într-un caz pentru invadatori, cum spune Morari, scrie  bloggerul.

„Zilele trecute, într-un interviu acordat unui jurnalist rus, Natalia Morari a băgat așa un discurs: (traduc din rusă)

„La noi, la moldoveni există așa o tradiție numită Casa Mare. Fiecare moldovean de la țară construiește întotdeauna două case. Una mare, frumoasă, cu de toate, în care mereu e curat și aranjat. Și una mică, un fel de sarai, alături, în care trăiesc. Și uite că am aflat că de fapt moldovenii își construiesc dintotdeauna această Casă Mare pentru invadatori, pentru cei ce veneau să cucerească țara. Când aceștia veneau, moldovenii le ziceau: „Poftim, luați și stați în Casa Mare, numai lăsați-ne în pace.”.”
Mai mare, nu cred că am auzit ultima vreme.
Pentru infomare:
Casa Mare este o piesă esenţială din ansamblul locuinţei tradiţionale moldoveneşti, care reprezintă mediul cultural, valorile estetice şi condiţia socială a fiecărei familii. Aici se cântă și se plânge, se primesc oaspeţii la Hram, are loc înțelegerea de logodnă, referitor la căsătoria copiilor, în ea se îmbracă mireasa când pleacă de acasă, are loc masa mare, se face cumetria copiilor, petrecerea în ultimul drum a unui membru decedat. În Casa Mare se păstrează cele mai scumpe lucruri ale familiei: haine de sărbătoare, bijuterii, zestrea pentru fetele bune de măritat, sunducul cu țesături etc.
Realmente Casa Mare este o carte de vizită a familiei, un simbol, un barometru al stării sociale, al timpurilor şi vârstei deţinătorilor ei.
Un colţişor al sufletului, în care omul păstrează tot ce are el mai curat şi nobil.
Și nici într-un caz pentru invadatori.

Maria Palade

https://shok.md/