Efectele schimbărilor climatice. Pentru prima oară în istorie a plouat pe vârfurile ghețarilor din Groenlanda

 Efectele schimbărilor climatice. Pentru prima oară în istorie a plouat pe vârfurile ghețarilor din Groenlanda

Pentru prima oară de când se fac înrgistrări, sâmbătă, 14 august, vârfurile ghețarilor din Groenlanda, situate la peste 3.000 de metri altitudine, au fost udate de ploaie, scrie SHOK.md cu referire la edition.cnn.

Aerul cald care a cuprins insula înghețată, teritoriu autonom, parte a Danemarcei, a alimentat un episod de ploaie abundentă, Potrivit măsurătorilor, șapte miliarde de tone de apă au căzut peste calota de gheață. Cantitatea de masă de gheață pierdută duminică a fost de șapte ori mai mare decât media zilnică pentru această perioadă a anului. Cercetătorul Ted Scambos a explicat că acestea sunt dovezi clare că Groenlanda se încălzește cu rapiditate.

„Ce vedem acum nu este doar un deceniu ceva mai cald. Este ceva fără precedent.”

Stația meteorologică la care au fost înregistrate datele se află în cel mai înalt punct al calotei glaciare din Groenlanda. Acolo, cercetătorii observă vremea în Arctica și schimbările prin care trece gheața.

Stația studiază și documentează schimbări extreme la nivelul zonei din 1989. Jennifer Mercer, ofițer de programe pentru Biroul de Programe Polare de la Fundația Națională pentru Științe, care participă la misiune, spune că din cauza ploii abundente, operațiunile la stație vor trebui să se schimbe:

”Trebuie să luăm în calcul evenimente meteo cu care nu ne-am mai confruntat până acum”.

Evenimente meteo precum topirea gheții, vânt puternic și ploaia, în ultimii zece ani, s-au petrecut în afara spectrului considerat normal
În situația în care schimbările climatice provocate de activitatea umană încălzesc planeta, gheața se topește cu rapiditate. Și alte evenimente neobișnuite au devenit mai frecvente, a declarat Jennifer Mercer. Acum doi ani, un urs polar a ajuns la stația Summit, lucru neobișnuit, deoarece urșii polari trăiesc în regiunile de coastă, unde pot găsi cu ușurință hrană. Ursul străbătuse câteva sute de kilometri spre interior, deasupra stratului de gheață.

În ultimii cinci ani, Mercer a declarat că trei urși polari au fost zăriți în vârful stratului de gheață din Groenlanda. Un raport recent al ONU a anunțat „cod roșu pentru omenire” și a calculat că arderea combustibililor fosili a provocat topirea Groenlandei din ultimele două decenii.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și