(foto) Haz de necaz. Primarul de Hîncești, despre criza gazelor: E mai ieftin să mergem toți în Egipt, până la vara

 (foto) Haz de necaz. Primarul de Hîncești, despre criza gazelor: E mai ieftin să mergem toți în Egipt, până la vara

Primarul municipiului Hâncești, Alexandru Botnari a făcut o postare sarcastică pe pagina lui de Facebook, în contextul crizei energetice din țară. Acesta le-a sugerat celor care au rămas în țară „să plece în Egipt până la vară, întrucât acolo îi mai ieftin”, s-a amuzat Botnari, scrie SHOK.md.

 „Cred că pentru cei care am rămas în țară mai linistit și mai ieftin să plecăm pe undeva la Egipt până la vară”, a menționat acesta pe o rețea de socializare.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat acum cîteva ore că doar o treime din locuințele au fost conectate la agentul termic în Chișinău. „Voi cred că vă rugați să fie mai cald că de altfel oamenii vă vor lua în furci și se va afla mult prea repede adevărul. Da, am semnat dizpoziția din 22 octombrie agentul termic să fie pornit în Chișinău, ce pot spune – nu a ajuns la toți”, a declara Ceban în cadrul conferinței de astăzi.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a susținut, astăzi, o conferință de presă în cadrul căreia au fost anunțate deciziile urma ședinței comune a Comisiei Extraordinare pentru situații excepționale și Comisiei extraordinare de sănătate publică din municipiul Chișinău.

Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a făcut publică Dispoziția privind starea de urgență pe piața gazelor naturale, insituită ieri. Decizia a fost semantă de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ministrul Infrastrucrii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a venit cu declarații în urma negocierilor privind semnarea unui nou contract cu Gazprom. „Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz”, a afirmat Spînu. Totodață, acesta a menționat că „partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie”.

Potrivit presei ruse, Kiev va livra gaz Moldovei în contextul crizei energetice din țară.

Republica Moldova a intrat ieri în stare de urgență în contextul crizei energetice. Decizia a fost votată de 55 de deputați. Cei din opoziție s-au declarat împotrivă.

Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

„De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal”, a spus Gavrilița.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.