(foto) Scriitorul Andrei Strîmbeanu, petrecut pe ultimul drum: „Întotdeauna a fost omul care ne-a dat lecții”

 (foto) Scriitorul Andrei Strîmbeanu, petrecut pe ultimul drum: „Întotdeauna a fost omul care ne-a dat lecții”

Scriitorul, poetul și dramaturgul Andrei Strîmbeanu, răpus în seara zilei de 4 august, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Rude, prieteni, oameni de cultură și oameni care l-au admirat au venit să-și ia rămas bun de la scriitor, scrie SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

„Anul curent 2021 va rămâne în memorie unul care am trăit și mai trăit profunde tristețe legate de plecarea în neființă a unor reprezentanți ai elitei intelectuale autohtone. Astăzi îl petrecem în lumea celor drepți pe Andrei Strîmbeanu, personalitate notorie, publicist și scriitor remarcant, un mare patriot al meleagului nostru. Țin să accentuiez că m-au impresionat foarte mult scrierile domniei sale, piesele, articolele publicistice, ele fiind unele realiste. Pe parcursul vieții, Andrei Strîmbeanu a avut o verticalitate constantă, a spus lucrurilor pe nume, nefiind de acord cu multe decizii ale regimurilor după război, pe dimensiune spirituală în special”, a declarat fostul președinte al Moldovei, Mircea Snegur.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a ținut un discurs.

„Andrei Strâmbeanu întotdeauna a fost omul care ne-a dat lecții, el când vorbea cu tine, nu știai vorbea serios sau te lua peste picior. El nu a fost despre bani, dar despre romantism, prietenie. Se știe că plecând nu iei nimic cu tine, sicriul nu are buzunare, dar de fapt iei cu tine ce lași aici. Ne-a lăsat o moștenire artistică, literară, dramaturgică, sunt sigur că însă se vor naște regizori care vor descoperi piesele lui”, a spus ministrul.

La ceremonie este prezent și Nicolae Botgros, care acum o săptămână și-a petrecut pe ultimul drum soția.

Scriitorul, poetul și dramaturgul Andrei Strâmbeanu s-a stins din viață. Acesta ar urma să împlinească 87 de ani pe 25 august. Despre vestea tristă a anunțat pe pagina sa de Facebook Aliona Baroncea, directorul Ansamblului „JOC”.

Deputații au ținut ieri un minut de reculegere în memoria scriitorului.

Andrei Strâmbeanu s-a născut la 25 august 1934 în satul Fântâna Albă, județul Bălți, astăzi raionul Edineț. În 1959, a absolvit Institutul Pedagogic ”Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”) din Chișinău. În 1963, a debutat cu volumul de versuri ”Fântâna albă”, urmat de cărțile: ”Aruncă-mă în cer” (povestiri pentru copii, 1965), ”Mireasa” (povestiri, 1967), ”Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dramă în două acte” (2004), ”Contrapunct” (antologie, 2004), ”Floare-de-cais sau Mielul netăiat” (2011), ”Vin, femei şi… tot ce vrei” (piese de teatru, 2013), ”Poezii cu gust de pelin” (2015) ș.a.

În 1998-2001, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Andrei Strâmbeanu a fost distins cu medalia ”Mihai Eminescu” (1997), cu ”Ordinul Republicii” (2011), Premiul Național al R. Moldova și cu Premiul „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române (2008). În anii 1979, 1981, 2001, 2002 și 2004 a devenit laureat al Concursului Național de Dramaturgie.

Piesele sale au fost montate în teatre din R. Moldova și Germania. Creația sa a fost tradusă în mai multe limbi străine. Ca autor de versuri, a colaborat cu compozitorii Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dânga ș.a. Este inclus în diverse dicționare și enciclopedii din Republica Moldova și România.