„La mulți ani, maestre!”. Ion Suruceanu, Celentano de Moldova, împlinește astăzi 72 de ani

 „La mulți ani, maestre!”. Ion Suruceanu, Celentano de Moldova, împlinește astăzi 72 de ani

Interpretul de muzică ușoară Ion Suruceanu, numit și „Celentano de Moldova” își sărbătorește astăzi, ziua de naștere. Artist al Poporului, deținător al Ordinului Republicii, acesta a ajuns la frumoasa vârstă de 72 de ani, scrie SHOK.md.

Cu această ocazie, interpretul Ionel Istrati a scris un mesaj, în care îi urează maestrului „La mulți ani”.

Ion Suruceanu s-a născut la 9 septembrie 1949 în satul Suruceni, raionul Ialoveni.

După absolvirea şcolii din sat şi-a continuat studiile la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, unde a studiat pianul şi fagotul. Tot atunci debutează în calitate de solist în formaţia „Noroc”, condusă de Mihai Dolgan. Au urmat apoi, timp de zece ani, experienţe muzicale alături de formaţia de muzică uşoară „Bucuria” şi „Contemporanul”. În 1986, artistul devine solist la Filarmonica din Chişinau, orchestra de muzică simfonică şi de estrada a Radioteleviziunii din Chişinău, iar în perioada 1989-1992 lansează primele două discuri la casa de discuri „Melodia” din Moscova.

Avântul său în carieră se produce pe la mijlocul anilor  ’80 când ajunge cu melodiile sale pe scene din Rusia, Belarus, Ucraina, Georgia si multe alte tari. Ion Suruceanu este un norocos prin definiţie, reuşeşte să se afirme în urcuşul vieţii şi al  carierei, fiind susţinut şi înteles întotdeauna de familie, de soţie, fecior şi prieteni.

Artistul a cochetat şi cu politica. La alegerile parlamentare din 1994 candidează pe lista Partidului Democrat Agrar şi devine deputat în Parlamentul Republicii Moldova, deţinând funcţia de vicepreşedinte în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, cultură şi mass-media. Datorită aportului considerabil adus ţării în domeniul muzicii, în 2004, Ion Suruceanu este decorat cu „Ordinul Republicii”.