Maestrul Mihai Munteanu împlinește astăzi frumoasa vârstă de 79 de ani

 Maestrul Mihai Munteanu împlinește astăzi frumoasa vârstă de 79 de ani

 Cunoscutul cântăreț de operă Mihail Muntean, tenor lirico-dramatic, patriarh al teatrului liric autohton, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, împlinește astăzi frumoasa vârstă de 79 de ani.

S-a născut în 1943 în satul Criva, raionul Edineţ. În 1971, a absolvit Institutul de Arte  din Chișinău. Tenorul Mihail Muntean a debutat la Opera Națională în anul 1972. În anii 1977-1978, și-a perfecționat măiestria vocală la Teatrul „La Scala” din Milano, Italia.

În 1980 a fost desemnat Artist al Poporului în RSS Moldovenească, iar în 1986 și Artist al Poporului în URSS.  În 1988 devine laureat al premiului de stat al RSS Moldovenești, iar în 1993 a fost decorat cu Ordinul Republicii al Republicii Moldova

În anii 1996-1997, Mihail Muntean a fost director general la Teatrul Național de Operă și Balet, şef al catedrei „Canto Academic” la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău.

Distinsul artist a fost aplaudat pe multiple scene ale lumii: în Italia, România, Anglia, Spania, Portugalia, Ungaria, Franța, Bulgaria, Rusia, Germania, Austria, Elveția, SUA, Japonia, China etc.

Repertoriul marelui maestru include romanțe clasice, lucrări de cameră ale clasicilor muzicii occidentale, cântece napolitane etc. Mihai Munteanu a interpretat roluri centrale în opere precum „Evhgheny Oneghin”, „Vrăjitoarea”, de P. I. Ciaikovski, „Traviata” de G. Verdi, „Aleco” de S. Rahmaninov, „Tosca” de G. Puccini etc.