Preotul unei mănăstiri din Chișinău, condamnat pentru pedofilie: A abuzat ani la rând copila concubinei sale

 Preotul unei mănăstiri din Chișinău, condamnat pentru pedofilie: A abuzat ani la rând copila concubinei sale

Un preot al unei mănăstiri din municipiul Chișinău a fost condamnat la 16 ani de închisoare și obligat să plătească un prejudiciu moral în sumă de 100.000 lei, după ce a abuzat-o sexual, timp de trei ani, pe fiica femeii cu care era în relații de concubinaj, relatează SHOK.md, cu referire la UNIMEDIA.

Urmărirea penală a fost efectuată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit procurorilor, în 2016, mama copilei și preotul vizat au hotărât să locuiască „ca familie”, iar în acest scop, femeia i-a făcut acestuia cunoștință cu fiica sa, elevă în clasa a VI-a. Un an mai târziu, atunci când copila avea vârsta de 13 ani, inculpatul a întreținut cu ea prima ei relație sexuală, fără acordul acesteia, profitând de vârsta fragedă a minorei, iar ulterior și în forme perverse. Mai mult, acesta o obliga să întrețină relații sexuale și în stăreția mănăstirii, prin șantajarea copilei precum că în cazul refuzului ei, urma să facă publică relația lor, inclusiv la locul ei de studii.

În ceea ce privește mama copilei cu care inculpatul concubina, ultima a fost critică față de avansurile camuflate pe care a observat că acesta i le făcea fiicei. Însă, așa cum serviciul ei presupunea absența frecventă de acasă, inclusiv în perioada zilei de după orarul școlar, infracțiunea s-a produs și a continuat timp mai mult de trei ani – perioadă în care victima nu informase pe nimeni despre abuz, din cauza sentimentului de rușine.

Totul a ieșit la iveală după ce concubinajul cu mama victimei a fost întrerupt, din motiv că inculpatul consuma în exces băuturi alcoolice și manifesta agresivitate verbală și fizică față de ea și fiică. Un factor important în investigarea de către procurorii PCCOCS a abuzului l-a constituit autosesizarea ofițerului Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, în baza datelor operative, precum și înregistrarea unor discuții telefonice ulterioare cu preotul investigat, autorizate de judecătorul de instrucție.

După pornirea urmăririi penale, victimei i-a fost acordată asistență psihologică și socială, inclusiv prin oferirea spațiului de trai temporar, într-un centru dedicat protecției victimelor traficului de ființe umane. De asemenea, victima a beneficiat de instruire în domeniul dactilografierii, achitată de către autorități.

După reținerea inculpatului, procurorii PCCOCS au formulat învinuirea în privința acestuia și au obținut plasarea lui în arest preventiv, unde acesta continuă să fie deținut. La solicitarea procurorilor, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe bărbat la 16 ani închisoare, cu dispunerea achitării prejudiciului moral în sumă de 100.000 lei, ca parte a acțiunii civile înaintate de victimă.