Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, promite că va reconstrui Mariupol: „Pentru mine a fost și va fi mereu un oraș ucrainean”

 Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, promite că va reconstrui Mariupol: „Pentru mine a fost și va fi mereu un oraș ucrainean”

Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a promis că va ajuta la reconstruirea orașului Mariupol, locul unde deține două mari oțelării despre care spune că vor fi din nou competitive la nivel mondial. „Mariupol este o tragedie globală și un exemplu global de eroism. Pentru mine a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean”, a declarat Ahmetov pentru Reuters,scrie SHOK.md cu referire la digi24.

Omul de afaceri Rinat Ahmetov și-a văzut imperiul afectat în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Marea Neagră. Ulterior, două regiuni din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, și-au proclamat independența față de Kiev, lovind din nou în afacerile lui Ahmetov.

Potrivit revistei Forbes, averea lui Ahhmetov era în 2013 de peste 15 miliarde de dolari. În prezent, aceasta se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

„Pentru noi, războiul a izbucnit în 2014. Ne-am pierdut toate bunurile atât în Crimeea, cât și în teritoriul ocupat temporar din Donbas. Ne-am pierdut afacerile, dar acest lucru ne-a făcut și mai puternici”, a spus el.

Rinat Ahmetov a mai precizat pentru Reuters că se va reîntoarce în Mariupol după război.

„Ambiția mea este să mă întorc într-un Mariupol ucrainean și să-mi pun în aplicare planurile, astfel încât oțelul produs la Mariupol să poată concura pe piețele globale ca înainte”, a spus cel mai bogat om din Ucraina.

Rinat Ahmetov a anunțat că va contribui la refacerea Mariupolului și a Ucrainei după război.

„Sunt încrezător că, în calitate de cea mai mare afacere privată din țară, SCM Group (companie deținută de Ahmetov – n.r.) va juca un rol-cheie în reconstrucția Ucrainei”, a mai spus el, citând oficialii care au declarat că pagubele provocate de război au ajuns la 1.000 de miliarde de dolari.

„Un Plan Marshall pentru Ucraina”

Omul de afaceri a vorbit și despre ajutorul internațional. „Cu siguranță vom avea nevoie de un program internațional de reconstrucție fără precedent, un Plan Marshall pentru Ucraina”, a spus el, făcând referire la ajutorul american care a contribuit la reconstrucția Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Am încredere că vom reconstrui cu toții o Ucraină liberă, europeană, democratică și de succes după victoria noastră în acest război”, a mai transmis Rinat Ahmetov.

Maria Palade

https://shok.md/