Top 5 tineri moldoveni, care trăiesc din artă

 Top 5 tineri moldoveni, care trăiesc din artă

Tineri artiști basarabeni, care au ales să facă artă cu multă dedicație și au reușit să fie remarcați grație talentului lor, devenind solicitați în întreaga lume. Iată 5 nume de la noi, pe care trebuie să le cunoașteți dacă vă pasionează pictura, scrie SHOK.md, cu referire la moldeco.

Nicoleta Vacaru

Este inconfundabila pictoriță de portrete feminine, care a ieșit din anonimat mai ales grație proiectului în care a pictat etichetele pentru un vin moldovenesc vândut în Franța. Lucrările sale sunt pline de pasiune și abundă de emoții. Nicoleta creează în ulei, acril, cafea, batic,  iar de câțiva ani e pasionată de string art, o tehnică în care se folosesc doar ținte și ață.

Eugeniu Gorean

Este un extraordinar acuarelist care în pofida vârstei tinere pe care o are, a reușit să-și împărtășească talentul mult peste hotarele țării noastre. Eugen a realizat zeci de lecții de pictură și expoziții personale în Franța, Italia,  Rusia, Marea Britanie, fiind inclus în cele mai importante cataloage internaționale de acuareliști.  Atuurile sale sunt peisajele și arhitectura orașelor. Prin ochii lui Eugeniu Gorean Chișinăul este un miracol pentru turiști. Lucrările sale le găsiți și la MOLDECO.

 

Mihai Ungureanu

Este cunoscut  sub numele MiHU, este un visător care nu încetează să creadă în rădăcinile sale. Artistul s-a regăsit în pictura în ulei, mai ales prin personaje feminine care poartă ie, pe care le numește ”mândre”. În 2015 a vernisat în salonul molDeco o expoziție cu titlul ”Mândră, maci și spicul de grâu”, care a avut un succes fulminant, fiind vândute aproape toate lucrările.  Acum un an, alături de Nicoleta Vacaru și Vasile Botnaru, MiHU a participat tot la MOLDECO în expoziția de grup cu lucrări în vin și cafea.

 

 

Valeria Duca 

Cea mai tânără pictoriță din lista noastră, actualmente își face studiile la Universitatea Saint Andrews din Scoția. Valeria la doar 12 ani a avut prima expoziție personală la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei, iar de atunci a participat în peste 40 de expoziții din toată lumea. Lucrările sale se află în colecții particulare și muzee din Marea Britanie, Canada, Germania, Lituania, Italia, România, SUA, Arabia Saudită etc. Una dintre realizările Valeriei Duca a fost să reprezinte debutul Republicii Moldova la cea mai importantă expoziție de artă – Bienala de la Veneția în anul 2011.

Gheorghe Lisiţa

Este un tânăr cu un spirit foarte matur. Sunt remarcabile lucrările sale în ulei, printre care biserici,  natură statică, dar mai ales portrete din viața monahală și a romilor. Prima sa lucrare a fost expusă la Galeria „Constantin Brâncuși” când avea 19 ani și ilustra  peisajele Orheiului Vechi. În 2009 Gheorghe Lisița a fost primul pictor cu care am inițiat seria de expoziții personale la salonul molDeco.  De atunci expozițiile personale ale artistului basarabean au fost prezentate publicului din România, Polonia, Suedia și a diferitor ambasade din țara noastră.

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și