UNICEF: Copiii care călătoresc neînsoțiți sunt adesea vulnerabili la trafic și exploatare, deoarece fac călătorii lungi și grele”

 UNICEF: Copiii care călătoresc neînsoțiți sunt adesea vulnerabili la trafic și exploatare, deoarece fac călătorii lungi și grele”

Copiii care se refugiază din fața războiului din Ucraina sunt expuși unui risc crescut de trafic și exploatare, a avertizat UNICEF. Traficanții caută adesea să exploateze haosul mișcărilor mari de populație și, cu peste 1,5 milioane de copii care s-au refugiat din Ucraina de la 24 februarie, și nenumărați alții care au fost strămutați din cauza violenței în interiorul țării, amenințarea cu care se confruntă copiii este reală și în creștere, scrie SHOK.md.

Potrivit unei analize recente realizate de UNICEF și Grupul de Coordonare Inter-Agenții împotriva Traficului de Persoane (ICAT), 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii. În contextul ucrainean, specialiștii în protecția copilului ai UNICEF sunt de părere că copiii ar reprezenta probabil o proporție și mai mare de potențiale victime ale traficului, deoarece copiii și femeile constituie aproape toți refugiații care au ieșit din țară până acum.

„Războiului din Ucraina duce la strămutări și afluxuri de refugiați masive – condiții care ar putea cauza o creștere semnificativă a traficului de ființe umane și o criză acută a protecției copiilor”, a declarat Afshan Kahn, Director Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

„Copiii strămutați sunt extrem de vulnerabili în fața pericolului separării de familiile lor, exploatării și traficului. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intervină și să instituie măsuri pentru a rămâne în siguranță”.

Peste 500 de copii neînsoțiți au fost identificați la trecerea din Ucraina în România între 25 februarie – 17 martie. Numărul real al copiilor separați de familii care au fugit din Ucraina în țările învecinate este, probabil, mult mai mare. Copiii separați sunt deosebit de vulnerabili în fața traficului și a exploatării.

Copiii care fug de războiul din Ucraina trebuie să fie evaluați din punctul de vedere al vulnerabilității atunci când intră într-o țară vecină”, a declarat Kahn. „Trebuie depuse toate eforturile pentru consolidarea proceselor de evaluare la trecerile de frontieră pentru refugiați”.

Pentru a proteja și ajuta copiii și familiile care au fugit din Ucraina, UNICEF și UNHCR, în parteneriat cu guvernele și organizațiile societății civile, înființează centre Blue Dot, spații sigure pentru copii și femei. Centrele Blue Dot furnizează informații cheie familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoțiți și separați de familie și la asigurarea protecției lor, reprezentând centre pentru servicii esențiale. Centrele Blue Dot au fost deja înființate în țări care găzduiesc copii și femei ucrainene și vor fi extinse în următoarele zile, incluzând 34 în Polonia.

UNICEF îndeamnă guvernele țărilor vecine și ale altor țări de destinație să consolideze evaluările pentru protecția copiilor la punctele de frontieră, în speciale cele cu Ucraina, pentru a identifica mai bine copiii la risc. În plus, UNICEF solicită guvernelor să îmbunătățească colaborarea transfrontalieră și schimbul de cunoștințe între autoritățile de control la frontieră, cele de aplicare a legii și cele de protecție a copilului și să identifice rapid copiii separați de familie, să implementeze proceduri de urmărire și reîntregire a familiei pentru copiii privați de îngrijire părintească.

„Amenințarea urgentă și foarte reală în adresa copiilor refugiați din Ucraina crește în fiecare zi. Copiii care călătoresc neînsoțiți sunt adesea vulnerabili la trafic și exploatare, deoarece fac călătorii lungi și grele”, a declarat Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj.

„UNICEF lucrează non-stop în Moldova pentru a oferi copiilor și familiilor servicii de îngrijire psihosocială și protecție pe măsură ce trec granița pentru a-și găsi siguranță.”

Maria Palade

https://shok.md/

Citește și