„Văduva neagră a jihadului” a murit în Belgia

 „Văduva neagră a jihadului” a murit în Belgia

Malika El Aroud, cunoscută drept „văduva neagră a jihadului”, a murit vineri în Belgia la vârsta de 64 de ani, potrivit mass-media locale, scrie digi24.ro.

Activistă a reţelei teroriste Al Qaeda, El Aroud a fost soţia unuia dintre asasinii liderului rezistenţei antitalibane Ahmad Shah Massoud, ucis într-un atentat comis cu doar două zile înaintea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.

Femeia a devenit una dintre cele mai căutate persoane de către serviciile antiteroriste occidentale, pentru mesajele sale pe internet adresate jihadiştilor, fiind chiar condamnată în Elveţia pentru glorificarea terorismului prin intermediul blogului ei.

De origine marocană, El Aroud a primit o condamnare şi în Belgia, în 2010, alături de alţi şase terorişti, pentru că ar fi planificat atentate în această ţară, dintre care unul la Consiliul European. Ca urmare a acestei condamnări, autorităţile i-au retras în 2017 cetăţenia belgiană pentru „nerespectarea gravă a îndatoririlor sale în calitate de cetăţean”.

De atunci, El Aroud avea doar cetăţenie marocană şi, în 2019, Belgia a decis s-o extrădeze în Maroc, dar procedura de predare nu a avut loc niciodată pentru că Rabatul a refuzat să pună la dispoziţie documentele necesare.

Valerica Baxanean