(video) Morari: Personal am convins-o pe Maia Sandu să intre în politică. Nu i-am văzut aroganța, intoleranța la critici, probabil mi-a convenit atunci

 (video) Morari: Personal am convins-o pe Maia Sandu să intre în politică. Nu i-am văzut aroganța, intoleranța la critici, probabil mi-a convenit atunci

Natalia Morari a venit cu un comentariu după ce a fost criticată că a contribuit la venirea PAS-ului la guvernare. „Da, recunosc – am făcut totul ca să-i ajut să vină la guvernare, ba mai mult – eu am fost printre cei care o convingeau pe Maia Sandu să intre in politică. Ca și mulți alții, eram cucerită de ideea schimbării”. Declarațiile au fost făcut în cadrul emisiunii „Morari Live”.

„Înainte de a începe emisiunea de azi aș vrea să discut ceva cu Dvs. După emisiunea de săptămâna trecută la care am fost acuzată de deputatul socialist Grigore Novac, că eu a-și fi adus PAS la guvernare și pe mine, inclusiv, trebuie de mulțumit pentru vremuri „bune”, am primit pe pagina emisiunii multe mesaje la acest subiect. Mesaje de doua feluri, venite din doua tabere total diferite.

Primul mesaj a răsunat in acuzațiile deputatului socialist Grigore Novac – tu i-ai adus la Guvernare!

Da, recunosc – am făcut totul ca să-i ajut să vină la guvernare, ba mai mult – eu am fost printre cei care o convingeau pe Maia Sandu să intre in politică. Ca și mulți alții, eram cucerită de ideea schimbării. Eu chiar credeam că anume acești oameni vor reuși să schimbe lucrurile înspre bine. Plus, suportul neconditionat al PAS-lui din partea partenerilor de dezvoltare m-a convins și mai mult ca aceasta nu este doar percepția mea.

La o anumită etapă, în toiul luptei cu regimul Plahotniuc, eu practic am pierdut capacitatea de a-i vedea cu un ochi critic, de a le judeca critic acțiunile, și asta trebuie să recunosc. Uitându-mă înapoi și analizând totul, înțeleg că primele semnale au fost și înainte. De exemplu când în rândurile jurnaliștilor au apărut discuții precum că Maia Sandu încearcă să-l convingă pe Octavian Țîcu să candideze la primăria ca să ia voturi de la Andrei Năstase – așa încât acesta să nu iasă în turul doi și să nu aibă șanse de a deveni lider al dreptei (informația, apropo, a fost confirmată de Octavian Țîcu). 

Dacă e să reieși din acel context, când Maia Sandu și Andrei Năstase erau mereu alături, luptau împreuna, deja atunci se putea de înțeles că de dragul luptei pentru putere ea este gata la orice. Eu atunci nu doream să văd acest trist adevăr și am preferat să nu-l observ. 

Al doilea semnal a fost după alegerile din februarie 2019, atunci cand Maia Sandu a demonstrat un dispreț total față de socialiști, opoziție de atunci, bună sau rea, dar unica cu care se putea, pur matematic, de coalizat și de dat jos regimul Plahotniuc. Și doar datorită presiunii societății civile și a partenerilor externi, aceasta schimbare a fost posibilă, prin coaliția ACUM-PSRM. 

Comportamentul de atunci a dat dovadă de o aroganța dusă la extremă, intoleranță totală față de opinie alternativă și lipsa capacității de a ajunge la un compromis. Și iarăși, am preferat să trec cu vederea acest mic detaliu, dar tare important”, a declarat Natalia Morari.

„La fel ca și mulți alții m-am lasat cuceriță de retorica aproape magnetica despre vremurile bune și am crezut că anume echipa PAS sunt cei care vor aduce această schimbare și în sfârșit vor face lucrurile altfel. Și apropo, nu aveam așteptări exagerat de mari și nu aveam nevoie de un Eldorado a doua zi după alegeri anticipate – aveam nevoie de o simpla convingere ca, în sfarsit, avem un partid care de acum încolo procedează altfel decât alții:

 – Un partid care atunci când vorbește despre Statul de Drept, chiar îl respectă și nu-l calcă în picioare de dragul scopului politic, așa cum făceau puterile precedente. 

– Care renunță la show-uri televizate în justiție, ceea ce atât de mult iubea să facă Plahotniuc.

 – Care renunță, în sfârșit, la datul vinii pe alții și este gata să-și asume responsabilitate totala pentru actul guvernarii. 

– Care nu creeaza precedentele periculoase, de care la sigur se vor folosi viitoarele puteri – doar cât face trecerea Televiziunii Publice în subordinea parlamentului sau schimbarea Legii Procuraturii.

 – Chiar am crezut că vom avea un partid care atunci când vorbește despre schimbarea sistemului și oamenilor în el, nu se va rezuma la schimbarea foștilor cu alții noi, pe alocuri cu zero experiență, dar loiali noii puteri. 

– Și cel mai important, în sfârșit vom termina cu monopolul politic în care un singur partid sau om să decidă tot, așa cum ne-am obișnuit în perioada lui Plahotniuc sau în timpurile lui Voronin. 

Toate acestea au fost călcate deja în primul an de mandat al actualului parlament. Îmi este greu să recunosc asta după ce atâția ani am luptat, personal, pentru aceasta schimbare. Chiar am vrut vremuri bune… ”. 

Jurnalista a adăugat că al doilea mesaj l-a primit de la un telespectator, care ar fi numit-o „trădătoare”.

 „Cum atât de repede ți-ai schimbat papucii și ai început să critici PAS-ul, cu toate că i-ai susținut cu atâta înverșunare? – citat de la un telespectator. Știri, practic am ajuns acum „svoia sredi ciujih, ciujaia sredi svoih”. Unii mă acuză că am adus PAS-ul la putere, alții – că sunt o tradatoare și nu le sunt loială în continuare. 

Da, e adevărat, am susținut PAS când ei erau în opoziție. Pe alocuri chiar mai mult decât îmi permitea statut de jurnalist echidistant. Și apropo, nimeni atunci nu-mi dădea lecții de deontologie! Pentru că le convinea sau, potrivit lor, eram pe partea cea „buna” – așa au decis ei! Cei care acum îmi reproșează criticile aduse la adresa guvernării, uită de un lucru – jurnalistul trebuie sa fie mereu în opoziție față de orice putere, și nu”, a conchis aceasta.

 

Citește și