(VIDEO) Singura moldoveneacă, vedetă la Bollywood: Pentru indieni noi suntem oameni de culoare, ce le aducem noroc

 (VIDEO) Singura moldoveneacă, vedetă la Bollywood: Pentru indieni noi suntem oameni de culoare, ce le aducem noroc
0Shares

Până la 26 de ani, a reușit să își realizeze unul dintre marile vise ale vieții, să ajungă la Bollywood. Este povestea Nadiei, probabil singura moldoveancă ce se filmează la Bollywood. Ea a povestit cum a ajuns actriță în filme indiene, dar și care este specificul acestei țări și al localnicilor. „India, țara contrastelor, ea într-adevăr așa și este. Poți să vezi foarte mult lux și foarte multă sărăcie. Eu, fiind străină și de culoare albă, am avut privilegii și am ajuns mult mai ușor în acea industrie decât cei care sunt acolo. Ei caută ceva mai exotic”, a relatat tânăra, într-un monolog pentru Dorin Galben, scrie SHOK.md. 

„Sunt Nadejda Verlan, am 26 de ani și sunt din Chișinău. De 3 ani activez în industria filmelor indiene, în Bollywood. Am absolvit facultatea de contabilitate și urma să lucrez în calitate de contabil casier la o firmă din Chișinău. A fost foarte plictisitor pe alocuri și atunci am decis că aș vrea să călătoresc, să văd alți oameni, alte țări”, a relatat tânăra.

Una dintre țările sale preferate era India: „Aveam 15 ani când am început să privesc acele filme. Nu le iubeam, dar am privit un film din plictiseală și mi-a plăcut, îmi era interesant, aveam acasă peste 100 de CD-uri cu filme indiene, apoi a apărut internetul”.

A ajuns în India pe contract, ca dansatoare

Tânăra a povestit cum a ajuns în India: „Era și amuzant și de plâns, eram în perioada pandemiei, totul era închis, de 2 ori mi s-a anulat zborul, a trebuit să iau din nou viză, bilete, toate cheltuielile asupra mea, dar cine dorește, pleacă. Viza pe atunci se făcea doar business și era pe 1 an, evident, costa circa 500-600 euro. M-am gândit că ar fi interesant să activez la ei, să îmi întorc banii, să mai agonisesc. Am avut opțiunea de a lucra pe contract de muncă, pe 1 an, ca dansatoare. Contractul includea cazarea, mâncarea și aveam și un salariul lunar”.

„Puteai să vezi atât mașini luxoase, cât și vaci pe marginea drumului”

Astfel, Nadea a ajuns în Mumbai: „Era un oraș foarte mare, nu îmi puteam imagina că sunt acolo, era atât de aglomerat, atât de multe mașini, eram pierdută pe acolo. Era interesant, pe drum vedeai oameni de diferite tipuri. Puteai să vezi atât mașini luxoase, cât și vaci pe marginea drumului. India, țara contrastelor, ea într-adevăr așa și este. Poți să vezi foarte mult lux și foarte sărac”. 

„În India cașcaval și salam nu există”

Cât privește mâncarea, acesta este un subiect aparte, susține Nadea: „La început mâncam tot, încercam și sărat, și piperat, totul îmi era interesant și voiam să gust din tot, să văd cum este. Apoi am înțeles că nu îmi place iute, ceea ce pentru ei este puțin piperat, pentru noi îți arde totul. În India cașcaval și salam nu există, au un fel de cașcaval pe care-l folosesc pentru orice. Dar există magazine cu produse europene, unde găsești totul, dar este un pic mai costisitor. În plus, la ei fructele sunt foarte ieftine”.

„Pentru ei noi suntem oameni de culoare și le aducem noroc”

Este curios și modul în care localnicii îi abordează pe străini: „Se poate apropia cineva de tine, să te roage să faci o poză cu ei, să le transmiți salutări la cameră, ca să le arate apoi rudelor, prietenilor. Pentru ei e ceva wow! Pentru ei noi suntem oameni de culoare și le aducem noroc. Ca să vadă o vedetă ei pot să nu doarmă noaptea, să meargă în stradă, să te aștepte. Pot face poze la poarta unui actor foarte vestit, asta e wow la ei”, a menționat Nadea.

Cel mai accesibil transport în India este ricșa (n.r. trăsurică cu două roți, trasă de un om): „Merge foarte repede, nu încurcă la drum, nu stai în ambuteiaje. Mai există și taxi, dar este mai costisitor. Ricșa e foarte accesibil pentru toți”.

„În India nu există reguli de circulație”

Nadea mai spune că în India nu există reguli de circulație: „Pe acolo poate să meargă și o mașină, și o vacă, și un câine, și un om. Nu este nicio regulă, ei au regulile lor de circulație, pe care le respectă, și poate din acest motiv nu au loc accidente. Nu am văzut niciun în Mumbai, nici în alt oraș în care am fost, nu știu cum fac, dar nu se accidentează. În tot acest haos nu știam cum să trec strada, așteptam să fie un semafor, ca la noi, o pietonală. Șoferul vede că treci și se oprește, nu va trece peste tine”.

„Ei caută ceva mai exotic, odată ce apare un om de culoare albă, ratingul filmului crește”

După încheierea contractului inițial, Nadei i s-a propus să apară în câteva filme, ca dansatoare pentru background: „Am mers la un casting, la al doilea, mi s-a spus data, ora, ziua și când să vin la filmări. Când am ajuns pe platou, pentru mine era ceva de nedescris, erau 200 de oameni pe acel platou și nu știam ce face fiecare. Eu fiind de culoare albă am avut privilegii și am ajuns mult mai ușor în acea industrie decât cei care sunt acolo. Ei caută ceva mai exotic, pentru că odată ce apare un om de culoare albă, ratingul filmului crește”.

La Bollywood se învârte toată lumea, din asta ei fac bani

„Bollywood este o industrie foarte mare pentru India, din asta ei fac bani, acolo se învârte toată lumea. Bollywood vine de la numirea orașului Bombay, actualul Mumbai. Indienii în fiecare sâmbătă, duminică privesc filme, dacă iese un film nou, ei neapărat merg la cinematograf, ei toată viața trăiesc ca în filme, cu filmele și cu poveștile de dragoste din acestea, ei toți aspiră să aibă viața actorilor, prosperă și frumoasă”, a mai relatat tânăra.

Inițial, cât timp a lucrat pentru bacground, videoclipuri, Nadea primea pe zi cicra 6-7 mii de rupii, echivalentul a 1500 de lei. 

„Deși nu este capitala țării, Mumbai este mult mai scump la capitolul cazare decât Delhi. Pentru a închiria un apartament mai modest ai nevoie de minim 600-700 dolari pe lună. Ca să închiriezi o cameră într-un apartament cu 3 odăi, te va costa circa 4000 de lei”, a relatat Nadea.

În India oamenii nu au gaz. „Folosesc doar baloane, pentru a prepara mâncarea la bucătărie. Facturile ajung la circa 100 de lei, nu sunt mari”, a mai spus tânăra.

„Pentru indieni, noi suntem un etalon de frumusețe, vor să facă poze cu noi”

Revenind la Bollywood, Nadea a povestit cum decurge o zi de filmări: O zi de filmări durează circa 12 ore. Față actori, față de noi ca străini se comportă foarte bine, pentru ei noi suntem ca un etalon de frumusețe, vor să facă poze cu noi, să mergem împreună la cinema, pentru ei să fie în jurul nostru e un prestigiu, mai ales dacă le spui că ai lucrat în filmele indiene.

„Am avut ocazia să mă filmez într-un serial. Trebuia să vorbesc în hindi”

Nadea a avut și un rol: „Am avut ocazia să mă filmez într-un serial, aveam rolul unei ucrainence, care se certa cu o rusoaică. Rolul meu era cu cuvinte în hindi, pe care nu o cunoșteam. Am avut o zi pentru repetiții, era totul exact ca la filmări. Pentru a doua zi trebuia să învăț cuvintele, a fost o experiență foarte interesantă.

Un alt rol a fost într-o reclamă: „Eram domnișoara unui actor vestit, el venea cu un cal alb, eu trebuia să mă uit la el, dar să nu arăt că îmi place”.

5000 de dolari pe zi este onorariul unei vedete arhicunoscute

„Pentru un rol, sumele sunt de la 10 mii de rupii în sus, depinde cât de bine poți să negociezi, poți primi și 20-30 mii, depinde de rol. Cu cât mai multe cuvinte sunt, cu atât mai mulți bani primești”, a relatat Nadea.

Vedetele desigur primesc onorarii mult mai mari. „De la 100 de mii de rupii în sus primește o vedetă care nu e atât de cunoscută. Ceilalți, care sunt foarte cunoscuți, de la 500 de mii de rupii în sus. O zi poate să fie de la 5000 de dolari. Pentru India, Bollywoodul este una dintre cele mai bine plătite industrii”.

Ce atitudine au indienii față de femei, față de familie, și dacă ceea ce vedem în filme corespune cu realitatea de zi cu zi vedeți în monologul de mai jos:

0Shares

Lilia Strîmbanu

https://shok.md/