Vineri 13. Cele mai bizare superstiții legate de această zi

 Vineri 13. Cele mai bizare superstiții legate de această zi
0Shares

Ziua de vineri 13 este un adevărat coșmar pentru superstițioși. Multe dintre persoanele, care cred că este o zi plină de nenorociri evită chiar să iasă din casă. Sunt o mulțime de superstiții bizare legate de această zi și foarte mulți oameni, care țin cont de ele, scrie SHOK.md cu referire la libertatea.ro.

Ziua de vineri 13 este în credința populară, o zi fatală în care se petrec nenorociri. Persoanele superstițioase nu au curajul în această zi ghinionistă, să întreprindă nimic, ca de exemplu încheierea unor contracte, sau să pornească într-o călătorie. Fobia de numărul 13 se numește Triskaidekafobie. Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, dar poate să apară de trei ori în același an, de exemplu în 2015, data de 13 în zi de vineri, a fost în februarie, martie și noiembrie. Se crede că superstiția acestei zile își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de 13 octombrie 1307. Și chiar înainte de asta, ziua de vineri, dacă e 13, a fost asociată cu mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Iisus Hristos. Există voci care susţin că superstiţia legată de această zi vine din cultura americană, pentru că europenii – cel puţin românii, spaniolii şi grecii – se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele. Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte – de aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Despre vineri, în schimb, se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis

Tragedii ce au avut loc în ziua de vineri 13

Vineri, 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane. Vineri, 13 octombrie 1972 s-a prăbuşit în munţii Anzi zborul 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi abia după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morţi. Vineri, pe 13 ianuarie 2011: s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. Au murit 32 de persoane.

Vineri 13 – superstiții bizare

Un om născut într-o astfel de zi va muri tânăr. Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi tăinuită. Un copil născut azi va trebui să poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul nopţii de un fermier. Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de 13, vineri, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil. Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13. Dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o asemenea zi, atunci persoana în cauză va fi condamnată la moarte. Cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii. Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav. Nu purta negru în ziua de vineri 13 sau în scurt timp vei purta doliu. Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

0Shares

Maria Palade

https://shok.md/