Cele mai frumoase păduri din lume: Locuri imemoriale, maiestuoase, unele bizare, în care vom descoperi lucruri noi

 Cele mai frumoase păduri din lume: Locuri imemoriale, maiestuoase, unele bizare, în care vom descoperi lucruri noi

Pathway in the autumn park

Ocupă aproximativ 10% din suprafața totală de uscat, într-o scădere drastică, de la 50% din totalul prezent aici acum multe mii de ani. Este pădurea, identificată de noi prin prezența arborilor, însă constituind adevărate ecosisteme ce includ numeroase specii de animale, plante, bacterii, insecte, cu o energie ce se revarsă constant pentru a crea un ciclu de nutrienți autosubzistent. Din fericire, ne mai putem încă bucura de prezența unei suprafețe mari forestiere, locuri spre care mulți sunt atrași de serenitate, o frumusețe tăcută și povești nemaiauzite, scrie SHOK.md cu referire la globi.

În pădure nu știi niciodată ce te așteaptă după următorul grup de copaci, fie că este vorba despre un luminiș, un desiș sau sălașul unor animale autohtone. Aici rezonăm cel mai bine cu natura, evadând din viața super-tehnologizată de zi cu zi, învâțând, de fiecare dată, cum am trăit noi, ca civilizație, înainte de apariția primelor orașe, la adăpost de furtuni și atacurile furibunde ale naturii și ale celor mai sălbatici. Sunt locuri imemoriale, maiestuoase, unele bizare, în care vom descoperi lucruri noi de fiecare dată și unde fiecare clipă pare o eternitate.

Pădurea Spinoasă sau Pădurea cu Spini din Madagascar

Pădurea cu Spini, Madagascar

Pe o insulă înțesată de creaturi mai degrabă ciudate, însă superbe în unicitatea lor, Pădurea de Spini din Madagascar constituie unul din cele mai neobișnuite ecosisteme ale lumii. O forma biologică endemică, caracteristică doar jumătății de sud a insulei, pădurea este, de fapt, o adunătură de arbori înalți, aproape lipsiți de frunziș, cu spini asemănători lamelor de cuțit, acoperiți de o coajă uscată, însă suculenți în interior. Și mai ciudată pare să fie călătoria lemurilor din subspecia sifaka, capabili să planeze din copac în copac, fără efort și fără să se rănească intrând în coliziune cu spinii mortali.

Pădurea cu Eucalipți Curcubeu, Hawaii

Pădurea cu eucalipți curcubeu

Este greu să îți păstrezi atenția la volan conducând de-a lungul autostrăzii Maui’s Hana – de-a lungul întregului drum se găsesc frumoasele dumbrave de arbori eucalipt, pictați de mama natură în cele mai interesante culori posibile. Așa cum sugerează numele, scoarța de copac se cojește în timpul verii, pentru a releva frumoșii filoni multicolori, în nuanțe de roșu, verde și culoarea chihlimbarului. Priveliștea este absolut impresionantă atunci când copacii se umezesc de la ploaie, scoțând astfel paleta de culori în evidență.

Pădurea de Cactuși Saguaro, Statele Unite

Pădurea din Saguaro National Park
Specia cea mai numeroasă de cactuși din Statele Unite, saguaro prezintă inconfundabilele brațe bifurcate, într-o imagine ce seamănă izbitor cu silueta unui comerciant speriat de invazia proscrișilor din Vestul Sălbatic. Zona protejată a deșertului Sonoran, Parcul Național Saguaro, este cel mai potrivit loc pentru a vedea masa anamorfică de cactuși ce se înalță până la 15 metri, cu o durată de viață de peste 200 de ani. Multe dintre cele mai frumoase specimene din parc sunt marcate cu cipuri electronice pentru a nu fi furate.

Dumbrava cu Bambuși Arashiyama, Japonia

Dumbrava cu Bambuși, Arashiyama

La vest de Kyoto descoperim zona plină de vegetație a suburbiei Arashiyama. Instituită inițial ca un refugiu de vacanță imperial, departe de vacarmul curții din partea centrală a Kyoto, palatele au fost mai târziu convertite în temple și mănăstiri budiste. Vizitatorii, prezenți în număr mare aici, în fiecare an, vin pentru a vedea aceste temple, dar și regiunea încântătoare ce le înconjoară, patria bambușilor. Un traseu bine marcat șerpuiește printre trunchiurile falnice, ce emit zgomote ciudate atunci când vântul lovește ceva mai tare.

Sundarbans, India și Bangladesh

Pădurea de Mangrove Sundarbans

Mareele misterioase și tulburi au născut mlaștinile din cel mai larg habitat natural de mangrove din lume. Traversând cu ușurință vegetația încâlcită și insulele ce formează adevărate labirinturi naturale, aici descoperim o populație prosperă de tigri, animale ce nu țin seama de granița internațională dintre cele două țări. În ciuda faptului că ne aflăm la intersecția a două dintre cele mai populate țări ale lumii, zona a reușit să se păstreze sălbatică, aproape necunoscută oamenilor, unde crocodilii, pitonii și delfinii de Gange rezidă în pace de milioane de ani.

Pădurea Sângele Dragonului, Socotra, Yemen

Pădurea din Socotra, Yemen

Cu aproape la fel de multe specii endemice precum Galapagosul, micuța insulă Socotra, aflată în largul coastei Yemen, este renumită pentru pseudo-dragonii săi. Sus în munții Haghier, situați exact în centrul accidentat și greu accesibil al insulei, arborii prezintă anomalia unor bolte inversate, cu trunchiuri înalte și zvelte ce explodează în nuanțe de roșu aprins atunci când sunt tăiați –  de aici asemănarea cu creatura mitologică

Maria Palade

https://shok.md/