Decorată post-mortem! Lidia Bejenaru-Botgros va deveni cetățean de onoare al raionului Sîngerei

Artista de muzică populară Lidia Bejenaru-Botgros, va fi decorată post-mortem cu titlul onorific „Cetățean de onoare al raionului Sîngerei”. O decizie în acest sens a fost luată ieri, 17 decembrie, în cadrul unei ședințe a Consiliul Raional Sîngerei.
Proiectul de lege a fost aprobat cu 33 de voturi.
Adeverința „Cetățeanul de onoare” va fi înmânată succesorului legal al interpretei, Nicolae Botgros, la data de 23 decembrie, în cadrul unei festivități.
Lidia Bejenaru Botgros s-a stins din viață luni dimineața, 26 iulie. Fiul interpretei Lidia Bejenaru Botgros susține că mama sa de 68 de ani suferea de cancer, iar în urma operațiilor nu și-a mai revenit.
Nicolae Botgros trece prin clipe grele, după moartea soției, acum câteva luni. Maestrul este cuprins de regrete și admite că „Mai bine îl încerca încă o dată Covid-ul decât această enormă pierdere, fiindcă tot ce i s-a rupt din suflet este foarte greu”. Invitat într-un interviu, Botgros a dezvăluit că merge zilnic la cimitir, iar când pleacă peste hotarele țării îi este foarte complicat să se despartă de „mormântul soției sale”.
Lidia Bejenaru este o interpretă de muzică populară din Republica Moldova, soția dirijorului Nicolae Botgros. S-a născut într-o familie numeroasă. A făcut studii muzicale la Școala de Iluminare Culturală „Elena Sârbu” din Soroca între anii 1968–1971.
Soția maestrului și-a început cariera de solistă prin a se înscrie în cadrul orchestrei „Mugurel”, acolo unde chiar dumnealui era și violonist. În cadrul Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”, Lidia Bejenaru și-a făcut cariera în calitate de solistă începând cu 1979, dar și între 1974 și 1977.
A fost decorată, prin decret prezidențial, cu medalia „Meritul Civic” pentru merite în domeniul muzicii populare, în 1993.