Natalia Morari, despre depresia postnatală: „Eu nu vreau să fac sacrificii”

 Natalia Morari, despre depresia postnatală: „Eu nu vreau să fac sacrificii”

La o lună de la naștere, Natalia Morari a vorbit depre depresia postanatală care afectează aproximativ o femeie din 10. Jurnalista a dezvăluit că deocamdată nu area această experiență negativă: „Dar asta nu pentru că sunt o simplă norocoasă, ci pentru că fac pentru asta mai multe lucruri”, scrie SHOK.md.

Jurnalista a povestit pe pagina ei de Instagram cum a reușit să nu intre în depresia postanatală, afecțiune care apare tot mai des după naștere.

Dar ce ține de depresie postnatală – e cu totul altceva, în mare parte cauzat prin schimbări hormonale prin care noi trecem și adaptarea la o viață absolut nouă, deloc ușoară. Am mare noroc că, deocamdată, nu am această experiență negativă și sper să nu o am în continuare. Dar asta nu pentru că sunt o simplă norocoasă, ci pentru că fac pentru asta mai multe lucruri. Copilul e pe primul loc, dar nici eu nu pot rămâne pe ultimul. Pentru asta eu am insistat aproape imediat să reintroduc în viața mea practicile de zi cu zi din viață de până a naște. Am început cu ceva tare simplu – cafea dimineața singură cu mine, apoi au urmat și alte lucruri tare importante pentru mine la care principial nu vreau să renunț (chiar și simpla manichiură). Da, e mai complicat cu timpul când treci prin nopți nedormite și e mai ușor când ai o bonă, dar am avut și zile când mă înțelegeam cu mama ca să pot ieși din casă singură pe câteva ore.

Apropo de mama și practicile vechi – am avut o discuție mai tensionată cu ea pentru că nu putea să înțeleagă cum eu pot lăsa copilul și pleca pe câteva ore la o petrecere. “Eu mi-am sacrificat viața pentru voi, dar tu nu poți renunța la o petrecere”. Și știți ce i-am zis? Că eu nu vreau să fac sacrificii, eu vreau să rămân pentru copilul meu o mamă satisfăcută de viață și cu psihicul sănătos. Asta tare sună a egoism, știu dar asta este alegerea mea și nu accept să fiu judecată pentru ea.

Aceasta vine cu un mesaj dedicat tuturor mămicilor: „Iubiți-vă pe voi, fetelor. Copiii voștri au nevoie de mame iubite, chiar și de ele însele și atunci totul va fi bine la ei”.

Natalia a devenit mămică pentru prima dată, la data de 12 aprilie. Rem a avut un tată- donator, pentru că nu a avut posibilitatea să nască în mod obișnuit și în familie.

Citește și