De ce „Strachina de Jmalț”, nu a ajuns la Ion Ceban: Explicația dată de Angela Frolov: Se oferă doar o singură dată

 De ce „Strachina de Jmalț”, nu a ajuns la Ion Ceban: Explicația dată de Angela Frolov: Se oferă doar o singură dată

Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul centrului GENDERDOC-M Angelica Frolov a explicat de ce primarul capitalei, Ion Ceban nu a primit „Strachina de Jmalț” de la comunitatea LGBT,  după ce a provocat un adevărat scandal cu marșul. Aceasta a spus că premiul se oferă o singură dată, iar edilul a primit o astfel de mențiune, acum doi ani.

„Dăm premiul o singură dată și Ion Ceban l-a primit deja în 2020”, a precizat Fralov, pentru SHOK.md.

Anti-premiul anual „Strachina de Jmalț”, oferit de Centrul de Informații GENDERDOC-M, a ajuns la cea de-a patra ediție. Trofeele, strachini de jmalț, și marele trofeu, un lighean de plastic, sunt decernate, persoanelor publice, afacerilor, funcționarilor și politicienilor care și-au exprimat pe parcursul anului dezacordul cu drepturile egale ale persoanelor LGBT+ din Republica Moldova.

Mai devreme, Ceban a spus că vrea să schimbe locația marșului comunității LGBT+, pe care a refuzat să-l autorizeze pentru 19 iunie curent. „Președinția – Parlamentul – Guvernul vor fi acele locații pe care le vom schimba ca homosexualii să-și realizeze parada”, a scris acesta.

 Episcopul de Bălți și Fălești Marchel a îndemnat oamenii să „iasă împotriva marșului LGBT și să nu permită această invazie”.

Marșul LGBT este interzis în continuare de edilul capitalei, Ion Ceban. Primarul a declarat că nu va semna pentru desfășurarea paradei, iar „cei din PAS, care tare îi apără, pot să mă critice cu toate cuvintele”. „Ce am avut anii precedenți la astfel de parade, ieșire în stradă și devizarea societății, un haos pe străzi în preajma acestor parade, copii nu trebuie să vadă aceste lucruri chiar pe stradă”, a mai spus Ceban.

Ceban a anunțat că nu va accepta organizarea marșului LGBT planificat pentru această lună. „Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”, a scris Ceban, pe Facebook.

 

Citește și